MENU
PDF Opties

Trends en risico's

In Purmerend is grote behoefte aan woningen. Bouwen aan de bestaande stad is complex en zorgt naast gesprek over kansen voor verdere ontwikkeling, ook voor nimby-effecten. Een actievere houding, sturing en heldere keuze(s) voor woningbouwontwikkeling - ondermeer door intensivering (dichter en hoger) - is nodig om aan onze verantwoordelijkheid voor woongelegenheid invulling te geven.

De metropoolregio Amsterdam (MRA) stuurt actief op de ontwikkelingsagenda 2040. Purmerend sluit hierop aan met een eigen agenda richting 2040. Regionale positiebepaling en afstemming vindt plaats aan de hand van deze agenda.

De huidige praktijk laat zien dat er een toenemend aantal initiatieven is wat betreft gebiedsontwikkeling. In veel gevallen gaat het om particuliere initiatiefnemers voor woningbouw. Om deze initiatieven verder te helpen is een zekere mate van gemeentelijke ondersteuning nodig in de vorm van onderzoek, afstemming en bestuurlijk overleg en besluitvorming. Voor de dekking van deze gemeentelijke inzet wordt voorgesteld een revolving fund in het leven te roepen. Deze wordt in eerste instantie gevormd door de reserve Gronden en de reserve Woonvisie. Daarna wordt het fonds jaarlijks op peil gehouden door bijdragen uit winstgevende grondexploitaties, bijdragen van particulieren die een plan voorleggen, zoals deze worden vastgelegd in anterieure overeenkomsten en indien nodig een bijdrage uit het rekeningresultaat, gebaseerd op de actuele orderportefeuille.

Purmerend implementeert de komende jaren de Omgevingswet. Eerst wordt de beleidsruimte aan de hand van thema's en casussen afgetast. Vervolgens kan vanaf 2017 de uitrol van het nieuwe instrumentarium (i.c. Omgevingsvisie en Omgevingsplan) plaatsvinden.