MENU
PDF Opties

Trends en risico's

High Impact Crimes (woninginbraken, overvallen en straatroven)
De meeste inbreuk op het veiligheidsgevoel van inwoners wordt veroorzaakt door de zogenoemde High Impact Crimes (HIC). Onder HIC vallen de volgende delicten: overvallen, straatroof, geweld en diefstal/inbraak woningen. Deze delicten hebben zowel landelijk, regionaal als lokaal prioriteit. Het aantal woninginbraken lijkt een halt toegeroepen en staat al een langere periode behoorlijk laag. De gezamenlijke partners (politie, gemeente, inwoners van Purmerend) doen er alles aan om dit zo te houden. In de politie-eenheid Noord-Holland blijft de Werkgroep High Impact Crimes aan nieuwe maatregelen werken en best practices delen die direct toepasbaar zijn voor gemeenten en politie. Lokaal wordt bij een verontrustende ontwikkeling in criminaliteit direct de samenwerking met de politie geïntensiveerd, waarbij samen (met overige betrokken partners) maatwerk voor zowel de korte als de lange termijn wordt geleverd. In de huidige aanpak van afglijdende jeugd is geconstateerd dat door aan de preventieve kant de samenwerking tussen veiligheid en zorg te intensiveren, sneller stappen gezet worden en snel geacteerd kan worden waardoor erger wordt voorkomen.

OGGZ (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg)
In het politiedistrict Zaanstreek-Waterland loopt een pilot met betrekking tot vroegsignalering OGGZ: samenwerking politie en GGZ, verslavingszorg en bemoeizorg. De aandacht in de samenleving voor de opvang, zorg en ondersteuning voor verwarde personen neemt de laatste tijd snel toe. Het betreft een hardnekkig probleem met vele verschillende oorzaken, dat al jaren speelt. Vaak is er sprake van een combinatie van problemen. Door hun gedrag veroorzaken deze personen overlast, kunnen ze een (acuut) gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving en hebben ze een negatieve invloed op het veiligheidsgevoel van omwonenden. Deze mensen enkele uren in een politiecel laten wachten op beoordeling en in een politieauto vervoeren is niet zoals het zou moeten. In de pilot wordt dit nadrukkelijk meegenomen, ook vanwege de grote capaciteit die het van de politie vergt. Voor veel verwarde mensen geldt dat zij niet makkelijk zelf de weg naar hulp weten te vinden, of vragen of zorg juist opzettelijk mijden. Met de grote veranderingen in het sociaal domein en de focus op het betaalbaar houden van de zorg, verandert ook de druk op de crisisketen.

Veiligheidsregio
Vanaf 1 januari 2017 moet er een verdere professionaliseringsslag zijn gemaakt met betrekking tot de invulling en inzet van de gemeentelijke kolom binnen de multidisciplinaire aanpak van crisisbeheersing. Het eind 2016 vastgestelde nieuwe  Regionaal dekkingsplan wordt verder geïmplementeerd. Voor Purmerend is het van belang dat de huidige repressieve 24 uur organisatie haar taak kan blijven uitvoeren en dat de kwaliteit van de brandweer op hetzelfde niveau blijft.

Handhaving
Bij handhaving wordt waar mogelijk 'van buiten naar binnen' gewerkt. Dit betekent onder meer dat handhavingsprioriteiten mede worden gebaseerd op wat inwoners en bedrijven belangrijk vinden en dat problemen waar mogelijk in gezamenlijkheid worden opgelost. Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, wordt gezocht naar de beste weg die leidt tot de oplossing van een probleem.